Най-голямото ГИС събитие у нас се завръща присъствено на 15 ноември
Сряда, 25 Октомври 2023 07:34

Най-голямото ГИС събитие у нас се завръща присъствено на 15 ноември

Written by
Rate this item
(0 votes)

Водещи международни и български експерти ще представят на Световния ГИС ден в България последните технологични новости, тенденции и най-добри ГИС практики за нуждите на различни сектори

 

 

София, 24 октомври 2023 г. ­На 15 ноември от 9:00 часа в Гранд хотел Милениум София, България ще отбележи Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) с конференция под надслов „С ГИС създаваме по-устойчив свят заедно“. След три години в онлайн формат, най-голямото ГИС събитие в страната ще събере на живо доказани международни и български експерти, които ще демонстрират най-новите разработки, решения и добри практики в геопространствените технологии и тяхното приложение в различни отрасли: кадастър, околна среда, ютилитис, ВЕИ, местно самоуправление, териториално планиране, сигурност, транспорт, здравеопазване, образование и други.

Официален организатор на престижния форум у нас е Есри България, а тазгодишното издание на събитието се провежда в партньорство с рекордните над 50 организации.

Сред основните акценти на конференцията е участието на Филип Мот, Генерален директор на Есри Европа. Той ще представи последните тенденции в ГИС за по-устойчиви на климатичните промени градове, транспортна свързаност в Европа, конкурентоспособни чрез иновации летища, справедлив преход в енергетиката и други добри ГИС практики, които набират все повече сила.

Специално за Световния ГИС ден в България идва и Катарина Клементе от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex). Тя е ръководител на екип от ГИС експерти във Frontex и ще покаже приложенията на геопространствените технологии за интегрирано европейско управление на границите.

Конференцията ще включи и десетки демонстрации на живо на последните технологични новости от света на ГИС, сред които най-новите възможности на настолните и облачни ГИС решения, дигитални близнаци и картографиране на реалността (Reality Capture), ГИС за фотограметрия и обработка на изображения, машинно обучение и геопространствен изкуствен интелект (GeoAI), интеграция на ГИС и BIM и много други.

В рамките на форума ще бъдат демонстрирани и значими ГИС проекти, реализирани в различни сфери в България през изминалата година. Сред тях ще е новата система за управление на водите в басейна на река Искър (СУВ-БРИ) на МОСВ, която следи в реално време нивото на водата и предупреждава за риск от наводнение или тенденция към засушаване. Иновативната система предоставя бърз достъп до информация за водосбора на р. Искър, обработка и визуализация на данни в реално време, подобрена комуникация между заинтересованите страни и много други ползи.

Посетителите на конференцията ще имат възможност да научат повече и за мащабния ГИС проект „Развитие на специализираните информационни системи за пространствени данни на Агенция по геодезия, картография и кадастър (АГКК)“, който интегрира текущите системи на агенцията в единна нова информационна система.   

Като част от отбелязването на ГИС деня у нас, тази година се провежда и Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“, под патронажа на МОН. Проектите на участниците в него ще са част от виртуална изложба, съпътстваща конференцията. На тържествена церемония същия ден отново в Гранд хотел Милениум София ще бъдат наградени и най-добрите карти, споримапове и други ГИС проекти в конкурса, създадени от преподаватели, ученици, студенти и докторанти от цялата страна.

„В продължение на повече от 20 години, ние, от Есри България, съвместно с нашите партньори развиваме и утвърждаваме Световния ГИС ден у нас. Събитието, на което всички ние, заедно с експерти от различни сфери, споделяме опит, добри практики и идеи как ефективно да се справяме с предизвикателствата и с прилагане на все по-богатите възможности на ГИС да създаваме по-устойчив свят заедно“, коментира Евгения Караджова, управител на Есри България.

 

Участието в конференцията „Световен ГИС ден“ е безплатно.

Необходима е предварителна регистрация.

Read 240 times Last modified on Сряда, 25 Октомври 2023 07:38