Студентски конкурс в областта на приложния изкуствен интелект
Събота, 17 Юни 2023 19:00

Студентски конкурс в областта на приложния изкуствен интелект

Written by
Rate this item
(0 votes)

Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) успешно проведе събитие, насочено към развитието и приложението на изкуствен интелект. На 16.06.2023 г., в рамките на проекта "The Future Is In Applied Artificial Intelligence" (FAAI:2022-1-PL01-KA220-HED-000088359) УниБИТ бе домакин на конкурс за студентски проекти, свързани с областта на информатиката и компютърните науки.

Конкурсът беше предназначен да предостави възможност на студентите да демонстрират своите умения и иновативни идеи в приложното изкуствено интелигентност. Участниците, от ОКС "бакалавър" и ОКС "магистър" от катедри "Информационни системи и технологии" и "Компютърни науки" на УниБИТ, представиха проекти, базирани на теоретични или практически идеи, модели и приложения в областта на изкуствения интелект.

Важен аспект на събитието бе присъствието на представители от компанията IBM, които с интерес наблюдаваха представените от студентите реализации. Това не само подчерта значимостта на работата, извършена от УниБИТ, но и предостави студентите възможност да получат ценни съвети и обратна връзка от професионалисти в индустрията.

Участниците бяха оценявани от тричленна комисия, която взе предвид качеството на презентацията, презентационните умения и качеството на реализацията на проектите. Тези студентски разработки, които бяха най-интересни и висококачествени, получиха специални награди от проекта FAAI, както и от IBM и УниБИТ.

Специалните награди за първите трима победители включваха компютърна раница, безжични слушалки, уеб камера и безжична компютърна мишка. Освен това, всички участници получиха рекламни материали с информация за проекта.

От академична гледна точка, представителите на УниБИТ изразиха удовлетворението си от успешното провеждане на конкурса. Студентите, от своя страна, обещаха да продължат да се включват с нови идеи и реализации в следващите издания на събитието.

Конкурсът допринесе за насърчаване на интердисциплинарното сътрудничество и обмен на знания между студентите от различни звена на УниБИТ. Платформата, която предостави конкурсът, позволи на участниците да взаимодействат, споделят идеи и да се вдъхновяват един от друг. Това създаде оживена интелектуална обстановка и породи нови колаборации.

 

Обобщавайки, събитието имаше значителен и положителен отзвук. То не само подкрепи студентите и установи връзка между академичната среда и индустрията, но и промотира проекта FAAI и вълнуващите възможности, които съществуват в областта на приложния изкуствен интелект.

Read 391 times Last modified on Събота, 17 Юни 2023 19:07