ВТОРИ КОНКУРС ЗА СТУДЕНТСКИ ПРОЕКТ “ТЕХНОЛОГИИТЕ НА БЪДЕЩЕТО” - “The Future is in Applied Artificial Intelligence”

ВТОРИ КОНКУРС ЗА СТУДЕНТСКИ ПРОЕКТ “ТЕХНОЛОГИИТЕ НА БЪДЕЩЕТО” - “The Future is in Applied Artificial Intelligence”

На 28 май 2024 г. по инициатива на Декана на Факултет Информационни науки при Университета по библиотекознание и информационни технологии – проф. д-р Георги Димитров се проведе второто издание на конкурса за студентски проект на тема: “Технологиите на бъдещето”. В него взеха участие 20 студенти и докторанти от специалности в областта на информатиката и компютърните науки, които представиха своите теоретични и практико-приложни идеи, модели и приложения, свързани с иновативните технологии.

 Наградите бяха осигурени от високотехнологичните компании IBM и RTS и по проект Erasmus+ FAAI: The Future is in Applied Artificial Intelligence. Жури от университетски преподаватели оцени студентските разработки по три ключови критерия – качество на презентацията, презентационни умения и практическа значимост на проекта. На всички участници в конкурса бяха раздадени сертификати за участие и много поощрителни награди, осигурени от УниБИТ.

 

Тазгодишното издание на конкурса впечатли журито и академичната публика с разнообразието, социалната ангажираност и етичната отговорност на ИТ проблемите и предложените от младите хора решения за прилагането на изкуствен интелект в мрежова операционна система, технологична комуникация с хората с увреден слух, позициониране и навигация в закрити пространства, развитие на квантовите технологии, съвременни онлайн платформи за е-обучение, разпределение и усилване на сигнала чрез мобилни устройства, създаване на образователни компютърни игри, разработване на иновативна технология за безжична комуникация чрез светлина, роботизирани и автоматизирани технологии в бизнеса и др.

Студентският конкурс даде възможност за изява на младите таланти от УниБИТ – бъдещи специалисти в областта на информационните технологии да представят своите идеи пред бизнес партньори и университетски преподаватели и да разширят своите технологични и социални компетентности чрез трансфер на знания и умения. Планира се през следващата година конкурсът да се организира на университетско ниво.