Анализ на добри практики в областта на големите данни – една от успешно реализираните задачи по проект iBIGworld
×

Грешка

There was a problem loading image 87eSfv5IcuwP8CTr0OpVa7PwoAAAAASUVORK5CYII=.

Анализ на добри практики в областта на големите данни – една от успешно реализираните задачи по проект iBIGworld

Първият етап по проект „Innovations for Big Data in a Real World“ (iBIGworld) по програма ERAZMUS+ завърши успешно. Като резултат от него са отчетени анализи, обхващащи различните аспекти на големите данни и техното приложение и изучаване. Част от анализи, базирани на изследвания на добрите практики във вече изградени решения, базирани на големи данни. Изследването е организирано от екипите на четирите държави участнички в проекта и проведено в рамките на периода от декември 2020 г. до февруари 2021 г.

Проучването включва преглед на практически решения, използващи големи данни. То се базира на специално подготвен от екипите въпросник, съдържащ общо 29 въпроса. Основните секции на въпросника обхващат архитектурата, обработката и качеството на данните, използваните платформи и инструменти, както и възможностите за анализи и машинно обучение в различните проекти.

Повечето от описаните случаи на решения в областта на големите данни идват от водещи държави извън ЕС като САЩ и Великобритания, а само пет от тях са на членове на ЕС. Според изследователите това, което прави впечатление е че по-голямата част от изследваните организации използват източници с частично отворен код. След тях по дял се нареждат компании, използващи решения с отворен код.

Екипът се стреми да обхване чрез изследването си проекти, базирани на големи данни в различни области на приложение. Няма припокриване в областта на внедряване на решението за големи данни. Всеки от проектите има различно приложение и генерира различен вид информация.

Въз основа на анализите от събраните данни, екипът извежда ключови обобщения за:

- използваните платформи за работа с приложения, базирани на Big Data;

- предпочитанията на бизнеса по повод начина за съхраняване на данните;

- обемите от данни;

- видовете генерирани данни

- други показатели, пряко свързани с разработване на приложения, използващи BigData.

Изследванията са фундаментални за следващия етап по линия на проекта, в който ще бъде изграждана учебна програма за обучение на специалисти в областта на големите данни.

Следете новостите и резултатите, реализирани по линия на проект iBIGworld в официалния сайт на проекта: http://ibigworld.ni.ac.rs