УниБИТ – част от международен проект в областта на големите данни
×

Грешка

There was a problem loading image 87eSfv5IcuwP8CTr0OpVa7PwoAAAAASUVORK5CYII=.

УниБИТ – част от международен проект в областта на големите данни


Представители на академичния състав на УниБИТ са част от международен изследователски колектив в областта на големите данни (big data). Проект „Innovations for Big Data in a Real World“ (iBIGworld) по програма ERAZMUS+, стартира в края на 2020 г. В него участват университети от България (УниБИТ), Полша, Украйна и Сърбия. 

Основната цел на проект iBIGworld е да бъдат създадени обучителни материали в областта на големите данни. За покриването на така поставената цел са посавени четири основни изследователски задачи:

-       Създаване на База от Данни с практики в областта на големите данни

-       Формулиране на изискванията за обучение в областта на  обработка на големи данни 

-       Създаване на образователна рамка в областта на големи данни

-       Създаване на обучителни материали в областта на големи данни

Екипът от българска страна вече работи активно по формирането и провеждането на научни изследвания в области, засягащи профила на съвременния специалист по данни. Отчитат се изискванията на бизнес организациите, предлаганите учебни програми в областта, както и готовността на потенциалните кандидати в сферата. Регулярно се провеждат работни срещи, на които се обсъждат  въпроси, засягащи изпълнението на Фаза 1 и Фаза 2 по проекта. 

Всички осъществени дейности и предстоящи задачи по линия на iBIGworld могат да бъдат намерени на официалния сайт на проекта: http://ibigworld.ni.ac.rs/ .