Серия от вътрешни семинари и лекции, изнесени от гост-лектори
×

Грешка

There was a problem loading image 87eSfv5IcuwP8CTr0OpVa7PwoAAAAASUVORK5CYII=.

Серия от вътрешни семинари и лекции, изнесени от гост-лектори

По инициатива на ръководството на факултет „Информационни науки“ в началото на месец ноември 2017 г. беше поставено началото на серия от лекции, изнесени от водещи изследователи и  специалисти в областта на „информационните науки“. Целта на тези срещи е запознаване на академичния състав на ФИН, на студентите и докторантите на УниБИТ с научните постижения в актуални области като „компютърни науки“, „информатика и математика“, „информационна сигурност“ и др.

Работните срещи по линия на тази инициатива стартираха през м. ноември 2017 г. За първи лектор беше поканена доц. д.н. Даниела Борисова – настоящ преподавател в УниБИТ и ръководител на секция: "Информационни процеси и системи за вземане на решения" към „Институт по информационни и комуникационни технологии“ при БАН. Лекцията, изнесена от доц. Борисова беше на тема "Едно и многокритериални модели за оптимално проектиране на ветроенергийни паркове". Събитието беше проведено на 2 ноември и удостоено с внимание от страна на академичния състав на Факултета.

Изпълнявайки своето обещание по повод провеждането на семинарите и оформяйки вече традиция, ръководството на ФИН покани за втори гост-лектор доц. д-р Радослав Йошинов от „Институт по информатика и математика“ при БАН. Срещата беше проведена на 12.12.2017 г. Поддържайки вече създадения интерес на членовете на Факултета към инициативата, доц. Йошинов представи пред академичната общност на УниБИТ темите: „Internet of things в образованието“, „Екосистемата eлектронното управление“, „CERT (Computer Emergency Readiness Team) CSIRT (Computer Security Incident Response Team)“ и „създаване на академичен CERT – България“. Тази последна лекция на ежемесечния вътрешен семинар на ФИН за 2017 г. показа че подобен тип информационни срещи са интересни, полезни и значими по своята същност за УниБИТ и членовете на ФИН. Както знаем приложението на новите технологии е необятно, а интересът към технологиите може да бъде поддържан чрез следене на тенденциите, добрите практики и световния опит при решаването на съществуващи проблеми и задачи. В тази връзка ръководството на ФИН обеща да продължи инициативата и през 2018 година с нови, интересни, актуални и вълнуващи теми. Имената на гост-лекторите ще бъдат оповестявани в секция „Предстоящи събития“ в сайта на ФИН. Очакваме всички на следващата ни среща!

ВТОРИ ВЪТРЕШЕН СЕМИНАР (12.12.2017 г.) - ЛЕКТОР ДОЦ. Д-Р РАДОСЛАВ ЙОШИНОВ

ТЕМИ: 

1. „Internet of things в образованието“

2. „Екосистемата eлектронното управление“

3. „CERT (Computer Emergency Readiness Team)"

4. CSIRT (Computer Security Incident Response Team)“

5. „Създаване на академичен CERT – България“.