Университетът по библиотеконание и информационни технологии – партньор в реализацията на научна програма „ИКТ в науката, образованието и сигурността“ (ИКТвНОС)
×

Грешка

There was a problem loading image 87eSfv5IcuwP8CTr0OpVa7PwoAAAAASUVORK5CYII=.

Университетът по библиотеконание и информационни технологии – партньор в реализацията на научна програма „ИКТ в науката, образованието и сигурността“ (ИКТвНОС)

УниБИТ е сред дванадесетте български университета, участващи в партньорство по реализацията на националната научна програма "Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността" (ИКТ в науката, образованието и сигурността – ИКТвНОС). Програмата стартира в края на 2018 г. и включва още участието на следните партньори: Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Българска Академия на Науките, Технически университет-София, Технически университет-Варна, Русенски университет „Ангел Кънчев”, Университет „проф. д-р Асен Златаров” Бургас, Пловдивски университет, Химикотехнологичен и металургичен университет”, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, Медицински университет-София, Югозападен университет „Неофит Рилски”.

Програмата се създава в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 (НСРНИ) за дигитализация на обществото чрез:

- Разширяване на участието на българската научна общност в европейското научноизследователско пространство и разширяване на международното научно сътрудничество;

-   Значително интензифициране на връзките на науката с образованието, с бизнеса, с държавните органи и с обществото;

-  Избягване на фрагментацията в българската наука чрез насърчаване на интеграцията и взаимодействието между различните публични научноизследователски институти, за да се изгради критична маса и да се избегне припокриване и дублиране на ресурси.

Конкретните цели на Програмата са свързани с: осигуряване на отворен достъп до електронната инфраструктура за екипи от учени и докторанти от различни научни дисциплини; оказване на компетентна подкрепа за научни приложения в ключови области като медицина и биоинформатика, екология и биоразнообразие, нови материали, транспорт, енергийна ефективност, хуманитарни и социални науки и др.; формиране на интердисциплинарни екипи, използващи най-съвременни постижения в информационните технологии; моделиране на процеси и явления с обработка на големи обеми от данни и сложни математически и компютърни модели; разширяване на участието на български научни екипи в европейски проекти и в научноизследователски програми.

Работната програма е разделена на три компонента:

-       Компонент 1: Електронна инфраструктура за отворена наука и отворен достъп до научни резултати;

-       Компонент 2: Цифрови технологии в обучението, преподаването, работата с млади таланти и специални целеви групи;

-       Компонент 3: Информационна сигурност.

Всеки компонент е разделен на работни пакети и задачи. В работата на програмата е включен преподавателски и изследователски екип на УниБИТ от над 20 преподаватели. Налице са и първите резултати и публикации, например:

Garvanov I., Ivanov V., „Detection and parameters estimation of moving objects via video surveillance”, IEEE INISTA'2019, International Symposium on INnovations in Intelligent SysTems and Applications, July 3-5, 2019, Sofia, Bulgaria. http://www.inista.org/

Todorova, T., M. Garvanova, M. Peteva, V. Avramova. Comparative findings from Data Literacy Survey in three Bulgarian Universities. In: EDULEARN19 Proceedings, 11th Annual International Conference on Education and New Learning Technologies, Palma de Mallorca (Spain), 1st-3rd July 2019

Срокът на програмата е до 31.12.2020 г. Всички подробности по нейната реализация могат да бъдат открити на адрес: https://npict.bg/bg.