20 години специалност „Информационни технологии“ в УниБИТ
×

Грешка

There was a problem loading image 87eSfv5IcuwP8CTr0OpVa7PwoAAAAASUVORK5CYII=.

20 години специалност „Информационни технологии“ в УниБИТ

По повод честването на 20-годишнината от създаването на специалност „Информационни технологии“ в Университета по библиотекознание и информационни технологии, на 4 октомври 2017 г. се проведе Кръгла маса на тема „Предизвикателства и перспективи за развитие на ИКТ в съвременното информационно общество“.

Ректорът на Университета проф. д.ик.н. Стоян Денчев откри научния форум, поздрави преподавателите, студентите и представителите на водещи компании от ИТ сектора, които бяха гости на събитието. Той отбеляза водещото място на Университета в областта на обучението по информационни технологии. Подчерта поддържаните стабилни контакти с бизнеса и благодари за подкрепата на държавата и на общинската власт през годините за развитието и преструктурирането на висшето училище.

Приветствие към участниците отправи Димитър Дилчев – кмет на район „Студентски”. Той отбеляза значимостта на информационните технологии в развитието на съвременното общество, пожела на УниБИТ да е все така близо до бизнеса, ползотворна работа на форума и успехи на преподавателите и студентите.

 

 

Проф. Денчев и проф. Иванов откриват Кръглата маса

 

Проф. д-р Иван Иванов – декан на факултет „Информационни науки“ в УниБИТ, направи интересна ретроспекция на динамичното развитие на специалността „Информационни технологии” в паралел с преструктурирането в развитието на висшето училище от създаването й досега. С уважение бяха отбелязани заслугите на проф. Свободозаря Габровска като основател на специалността „Информационни технологии“ в съвременния й вид. В резултат на нейните усилия като директор на Полувисшия институт по библиотечно дело специалността е включена в Държавния регистър на образователно-квалификационните степени по специалности във висшите училища на Република България, обнародван в Държавен вестник, бр. 24 от 21 март 1997 г. През следващите години Полувисшият институт се развива прогресивно и днес вече е Университет по библиотекознание и информационни технологии. С промяната на статута на висшето училище се създават условия за надграждане и развитие на специалността „Информационни технологии“.

Подготвял в началото специалисти информатори, днес УниБИТ предлага на пазара на труда едни от най-търсените кадри – специалисти в създаването на системи за обработка на информация и данни в широк спектър дейности.

 В деня, посветен на информационното общество – професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика в България, в който се навършват 114 години от раждането на Джон Атанасов, в зала „Тържествена“ на УниБИТ се дискутираха актуални теми за предизвикателствата и перспективите в развитието на информационните технологии, за важността на активното партньорство между страните от т.нар. триъгълник на знанието (наука–образование–иновации), за насърчаване на творчески, иновативен и предприемачески дух сред студентите, които са потенциални кадри за ИТ бизнеса.

 

В обсъжданията участваха преподаватели, изследователи, докторанти, студенти и доказали се практици от ИТ индустрията в България. Свои представители бяха изпратили Булпрос, SAP Labs България, Oracle, Интракол Технолоджис, Cisco.


 

Всички присъстващи се обединиха около мнението, че в УниБИТ не само е въпрос на политика, но действително се осъществява сътрудничество между образованието, научните изследвания и иновациите в бизнеса.